دغدغه‌های طبیبانه: آنچه مهم است جان آدمی ست

عبدالرضا ناصر مقدسی

سیر حوادث خاورمیانه با شگفتی و سرعت تمام در حال ادامه است. هیچ کسی نتنها جلودار دولت اسرائیل در این کشتار وسیع مردمان نیست بلکه هیچ کسی هم نمی‌خواهد جلودار نتانیاهو برای این کشتار و جنایت باشد. و همین جمله و آنچه هر روز در اخبار می‌شنویم و با نگرانی تمام دنبال می‌کنیم بسیار شگفت‌آور بوده و زنگ خطری بزرگ برای مفهوم انسانیت است. اکنون هم که تنش بین ایران و اسرائیل به خطرناک‌ترین حد ممکن رسیده است همانطور که احمد زید آبادی در یادداشتی عنوان نموده بنظر می‌رسد سکوتی فجیع تمام دولت‌های تأثیر‌گذار از آمریکا و کشور‌های اروپایی گرفته تا چین و روسیه را در برگرفته و هیچ کس هیچ تلاشی برای کاهش تنش و بوجود آوردن صلح نمی‌نماید و انگار همه منتظر هستند که رویارویی تمام عیار ایران و اسرائیل اتفاق بیفتد. هیچ کس اعمال فجیع اسرائیل را محکوم نمی‌کند و نتانیاهو به سادگی انسان‌های بی‌گناه بسیاری را در غزه و حالا در لبنان می‌کشد و از بین می‌برد بدون آنکه آب از آب تکان بخورد.
این روز‌ها بسیار به این وقایع فکر می‌کنم. به اینکه پس انسانیت کجا رفته است؟ کرامت انسانی چه شده؟ و چرا عقلانیت و خردورزی در جهان کنونی جایگاهی ندارد؟ مگر انسان تاریخی طولانی را پشت سر نگذاشته و در این تاریخ ندیده که همین عدم عقلانیت و خردورزی چه بر سر انسان‌ها آورده و چقدر انسان بی‌گناه کشته شده‌اند؟ این روز‌ها عقلانیت و خردورزی فقط و فقط در سایه حفظ منافع تعریف می‌شود. دولت‌های مختلف و تأثیرگذار نیز این سکوت خود را در جهت منافع خود تحلیل می‌کنند. منافعشان حکم نمی‌کند که از کشتار انسان‌ها در خاورمیانه جلوگیری کنند و در نهایت نیز نام آن را عقلانیت و خردورزی می‌گذارند. اما وقتی به درون خود مراجعه کنیم و فکر کنیم که اگر این شرایط برای خود ما اتفاق می‌افتاد واکنش ما چه بود آنگاه متوجه می‌شویم که تعریف ما از خردورزی تا چه اندازه با کاری که داریم انجام می‌دهیم فاصله دارد.
شاید برای بشر امروزی هیچ چیز مهم‌تر از حرکت بسوی خردورزی نیست. بشری که با بی‌خردی احاطه شده است. اما این خردورزی نیازمند تعریفی دوباره است. بدون این تعریف و بدون تکرار و در نهایت اعمال آن هیچ چیزی اتفاق نخواهد افتاد. خردورزی در هر شرایطی باید از یکسری اصول پیروی کند. ما می‌توانیم بحث‌های فلسفی و روانشناختی بسیاری در این مورد داشته باشیم اما آنچه در عمل می‌بینیم ملاک ما در این اصول است. شاید بتوان اصول پایه‌ای خردورزی را در دو جمله خلاصه کرد: اول اینکه آنچه مهم است جان آدمی ست فارغ از دین و عقیده و منشی که دارد و دوم تلاش برای حفظ زندگی و ارتقای کیفیت آن برای همه‌ی مردمان. شاید به شعار شباهت داشته باشد. اما همگان شاهد هستیم که عدم توجه به آنچه گفته شد چه بلایی دارد بر سر همه‌ی ما می‌آورد.

دیگر مقالات دکتر ناصر مقدسی
عاشقی در زمان کرونا

 

دکتر عبدالرضا ناصر مقدسی متخصص مغز و اعصاب و درمان بیماری ام اس (MS) در بیمارستان سینا مرکز تحقیقات ام اس

📝 نویسندهدکتر عبدالرضا ناصر مقدسی

مطلب چقدر مفید بود؟

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *